Γενικές ερωτήσεις – απαντήσεις για την ηλεκτροκίνηση

Οι διαθέσιμοι σταθμοί φόρτισης διακρίνονται σε AC (εναλλασσόμενου ρεύματος) και DC (συνεχούς ρεύματος).

Οι φορτιστές AC (συνήθης ισχύς 3kW – 22 kW) είναι για τις πιο συχνές ανάγκες φόρτισης: φόρτιση στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, ή σε αλυσίδες καταστημάτων/δημόσιους χώρους.

Οι φορτιστές DC (συνήθης ισχύς 24kW – 350 kW) ικανοποιούν ανάγκες υπερ-ταχείας φόρτισης και βρίσκονται συνήθως σε αυτοκινητόδρομους (ΣΕΑ) αλλά και σε εμπορικά κέντρα, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.

Ο χρόνος φόρτισης ενός οχήματος εξαρτάται από:

από την χωρητικότητα της μπαταρίας, που καθορίζει πόση ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί, από την ισχύ του φορτιστή και από τον εσωτερικό φορτιστή που διαθέτει κάθε όχημα που ορίζει το άνω όριο της δυνατής φόρτισης.

Οι τύποι πριζών (charging sockets) μπορούν να χωριστούν στις εξής 4 βασικές κατηγορίες:

Type 1 – Μονοφασικός σύνδεσμος (με βάση το πρότυπο SAE J1772/2009), που εφαρμόζεται ευρέως στις αγορές της Βορείου Αμερικής και της Ασίας.

Type 2 – Μονοφασικός ή Τριφασικός σύνδεσμος (με βάση το πρότυπο VDE-AR-E 2623-2-2) που καλύπτει την Ευρωπαϊκή αγορά.

Type 3 – Μονοφασικός ή Τριφασικός σύνδεσμος όμοιος του Type 2, ο οποίος συνοδεύεται από προστατευτικά κλείστρα ασφαλείας.

Type 4 – Σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται για υπερταχεία DC φόρτιση και ανάλογα με την προέλευση του ηλεκτρικού οχήματος, υπάρχει το βύσμα CHAdeMO ή και CCS (Combined Charging System).

 

Protergia Charge Home

Εξαρτάται από την ταχύτητα του φορτιστή που έχετε εγκαταστήσει, τη χωρητικότητα της μπαταρίας του αυτοκινήτου αλλά και τον ρυθμό φόρτισης του οχήματός σας.

Για ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα όπως το Nissan Leaf, υπολογίζουμε ότι ο χρόνος φόρτισης είναι 3-4 ώρες εάν χρησιμοποιείται φορτιστή ισχύος 7kW.

Οι οικιακοί φορτιστές της Protergia δικαιούνται επιδότησης 500€ μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους επιλέξιμους φορτιστές προς επιδότηση προτείνουμε να επισκεφθείτε την αρμόδια ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και επιλέξτε το αρχείο ‘Ενδεικτική λίστα επιλέξιμων φορτιστών’.

Αρχικά, δηλώνετε ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας που βρίσκονται εντός της ιστοσελίδας για το Protergia Charge Home.

Ένας από τους συνεργάτες μας θα σας καλέσει για να σας ενημερώσει σχετικά με τα διαθέσιμα μοντέλα φορτιστών, ικανά να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την πλευρά σας, ορίζεται ραντεβού για την πραγματοποίηση αυτοψίας στο χώρο σας και τον καθορισμό των απαιτούμενων εργασιών λοιπών υποδομών, που θα χρειαστεί να προηγηθούν της εγκατάστασης του σταθμού φόρτισης.

Σας αποστέλλεται τεχνική περιγραφή για το σύνολο των απαιτούμενων λοιπών υποδομών και με την ολοκλήρωση αυτών πραγματοποιείται και η εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Επωφεληθείτε από τις προσφορές στους οικιακούς φορτιστές ανάλογα τις ανάγκες σας.

Σχετικές πληροφορίες βρίσκονται αναλυτικά στο site μας: protergiacharge.gr αλλά και σε σχετικούς καταλόγους/έντυπα εντός των καταστημάτων Protergia.

  • Στέλνοντας email στο emobility@protergia.gr
  • Καλώντας στο 2103448700 ή στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών από σταθερό τηλέφωνο: 18311

(το κόστος της κλήσης ορίζεται σύμφωνα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο του εκάστοτε παρόχου) από κινητό τηλέφωνο: +30 210 3448500.

Protergia Charge Business / On the Go / City

Η Protergia, μέσω της διαχείρισης των σταθμών φόρτισής σας, μπορεί να σας δώσει εικόνα για την χρήση τους ανά πάσα στιγμή.

Ναι. Με τη χρήση εξατομικευμένων καρτών αναγνώρισης (RFID) μπορείτε να γνωρίζετε ποιος χρήστης καταναλώνει στο σταθμό σας οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, με πρόσβαση στην πλατφόρμα διαχείρισης ηλεκτροκίνησης της Protergia, μπορείτε να έχετε εικόνα για τη χρήση των σταθμών σας.

Το δίκτυο συνεργατών μας προσφέρει πανελλαδική κάλυψη για την εξυπηρέτησή σας και την εγκατάσταση των σταθμών φόρτισης.

Ναι. Όλοι οι επιλεγόμενοι φορτιστές καθώς και η πλατφόρμα διαχείρισης της Protergia υποστηρίζουν πρωτόκολλο επικοινωνίας OCPP 1.6 έως και 2.0.

Protergia Charge App

Η διαδικασία φόρτισης είναι εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Χρήση προσωποποιημένης κάρτας RFID στο υποδεικνυόμενο σημείο στην επιφάνεια του φορτιστή.
Εναλλακτικά, επιλογή του φορτιστή και της πρίζας μέσω της εφαρμογής Protergia Charge App ή χρήση του κωδικού QR που βρίσκεται στον φορτιστή για χρήση του χωρίς να απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή Protergia Charge App.

Εκκινήστε τη διαδικασία φόρτισης όπως περιγράφεται εντός εφαρμογής ή ακολουθώντας τις οδηγίες που βρίσκονται στον φορτιστή.

Μετά την ολοκλήρωση φόρτισης μπορείτε να προχωρήσετε σε σχετική αποπληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώσατε κάνοντας χρήση του κωδικού QR που βρίσκεται πάνω στην επιφάνειά του φορτιστή. Εναλλακτικά, εάν είστε εγγεγραμμένος χρήστης θα τιμολογείστε για το ποσό που καταναλώσατε σε μηνιαία βάση.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο τμήμα εξυπηρέτησης της εφαρμογής, στέλνοντας mail στο emobility@protergia.gr ή καλώντας στο 2103448700.

 

Οι τιμές χρέωσης της φόρτισης στο δίκτυο φορτιστών της Protergia ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο φορτιστή.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε δημοσίως προσβάσιμο σταθμό φόρτισης μπορείτε να βρείτε εντός της εφαρμογής Protergia Charge App.

Εξαρτάται.

Για να φορτίσετε σε δίκτυο φόρτισης AC της Protergia θα πρέπει να πάρετε μαζί σας το δικό σας καλώδιο φόρτισης τύπου 2. Το καλώδιο θα κλειδώσει στη θέση του μόλις ξεκινήσετε τη φόρτιση, οπότε δεν μπορεί να αφαιρεθεί εάν απομακρυνθείτε από το όχημα.

Θα μπορείτε να το απελευθερώσετε μόλις σταματήσετε τη φόρτιση.

Για να φορτίσετε σε σταθμούς υπερ-ταχείας φόρτισης DC του δικτύου Protergia δεν θα χρειαστείτε καλώδιο.

Όλα τα σημεία φόρτισης της Protergia εμφανίζονται στον χάρτη πλοήγησης της εφαρμογής Protergia Charge App καθώς και σε άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες ενημέρωσης οδηγών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, όπου τα σημεία της Protergia εμφανίζονται μέσω διαλειτουργικότητας (roaming).

Λαμβάνετε επαρκείς πληροφορίες για κάθε σημείο φόρτισης εντός της εφαρμογής, όπως την ακριβή του τοποθεσία, την ισχύ του, τη διαθεσιμότητά του καθώς και το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Ναι. Μέσω roaming δίνεται πρόσβαση σε πληθώρα σημείων φόρτισης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, τα δίκτυα φορτιστών της Hubject, Gireve και Ladenetz προσφέρουν μέσω roaming πρόσβαση στους χρήστες του Protergia Charge App σε σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.